10 vecí, ktoré potrebuješ vedieť pred cestou do Iránu


Keďže sa nám roztrhlo vrece so zájazdmi a informácie sa hľadajú ťažko a útržkovito, rozhodla som sa, že to napíšem na jedno miesto.

Takže tu je môj ultimate guide.


1. Pripravte si pasy
Potrebujete platný pas, v ktorom sa NENACHÁDZA pečiatka z Izraela, USA alebo egyptskej Taby či Jordánska. Na Slovensku môžete mať dva pasy, ako napríklad aj ja (jeden s izraelským razítkom). Stačí prísť na pasové oddelenie a vybaviť si ho úplne normálne, nikto sa vás nebude pýtať, načo sú vám dva pasy. Tento pas musí platiť aspoň šesť mesiacov po vašom odchode.

2. Pripravte sa na vízový proces
V poslednej dobe sa často stáva, že colníci zamietnu e-visa a aj Visa on Arrival, takže ľudí normálne otáčajú na letisku. Pri výpravách so mnou sa teda vždy prihlasujeme na víza s formulárom, ktorý si stiahnete tutoka u nás na stránke. Vyplníte ho v angličtine. Potom si telefónom odfotíte kartičku pasu tak, aby boli čitateľné údaje. Potom odfotíte aj seba, spredu, na bielom pozadí. Bez doplnkov a hovadín na hlave. Toto spolu pošlete na info@tappersia.com. Chalani žiadosť vybavia a pošlú vám autorizačný kód mailom. Ten papier si vytlačíte a vezmete so sebou.

Priamo na letisku zaplatíte poplatok za poistenie (14 eur) a za samotné víza (75 eur). Keď je všetko vybavené, je hotovo a vy môžete začať objavovať Irán. O poistení a jeho výhodách som písala tu.

3. Vezmite si cash
v Iráne máte síce bankomaty a terminály na každom rohu, no majú jednu nevýhodu. S inou ako iránskou kartou v nich nezaplatíte, ani si nevytiahnete peniaze. Nie, ani s Revolutkou a podobnými srandami. Jednoducho nič. Bakonvý systém Iránu je odrezaný od sveta, takže sa platba nedá uskutočniť. Vezmite si teda len hotovosť. Radšej viac, ako menej. Je totiž príjemnejšie, keď vám nejaký ten keš ostane, ako chodiť s prázdnymi vreckami.

4. Zamieňanie peňazí
Zmenáreň na prvom poschodí letiska IKIA má super kurz, takže odporúčam meniť hneď tam. Je to v odletovej hale hneď pri vchode. Zameniť si môžete maximálne 100 eur na osobu, čo je až-až. Inak si vymeníte peniaze prakticky kdekoľvek v zmenárni či v obchode. Vyhýbajte sa však bankám, majú nevýhodný kurz.
V Iráne používajú v hovorovej reči menu Toman, čo je vlastne iba Rial bez jednej nuly. Niekedy na nuly kašlú úplne a povedia iba napríklad "15 Tomanov", čo je v realite 15 000 T, teda 150 000 IRR.

5. Nahoď dresscode
Začnime tým jednoduchším, teda mužmi. Tí musia mať dlhé nohavice. V púšti sa znesú aj kraťasy, ale celkovo to nie je obvyklé. Taktiež žiadne tielka a obnažené telo, aspoň krátke rukávy.
U žien je to zložitejšie. Musia mať zahalené celé telo v nepriliehavom oblečení. Nemusíte mať na sebe vrece, stačia normálne nohavice, tunika pod zadok s dlhými, alebo 3/4 rukávami a šatka na hlavu. Viac o oblečení sa dočítate tu. Takto oblečení musíte byť už pri vystupovaní z lietadla, preto na to treba myslieť už doma.

6. Ubytovanie
Ja bookujem ubytko cez tappersia.com a to tak, že jednoducho sa ozvem Rasoolovi a poviem, v akom termíne chcem ubytko a pre koľko ľudí. Prihodím info o budgete a on to jednoducho vybaví. Na ubytovanie myslite už doma, lebo niekedy je potvrdenie o ubytovaní vyžadované pri vízovom procese. U nás táto starosť odpadá, lebo Rasool sa uvedie ako kontakt a doklad o ubytku vybaví tiež on. Takto neriskuješ nič a víza určite dostaneš.
Cenovo je to tu pestré. Od 5 eur za hostel až po stovky eur za superhotel. Ideálne je pohybovať sa v budgete okolo 20 eur na osobu/noc vzhľadom na skvelý pomer ceny a výkonu. Lacné hostely bývajú zastrčené a špinavé, hotely zase predražené.
Napriek tomu, že ubytovávanie cudzincov doma je pre Iráncov nelegálne, môžeš skúsiť šťastie na couchsurfingu. Pozor však, aby si nedostal svojho hostiteľa do prúseru tým, že budeš fotky vešať na sociálne siete. 

7. Voda a záchody
Pokojne si pribaľ svoju zerowaste fľašku, nech nemusíš po sebe nechávať plastový odpad. V Iráne je bežné, že na verejných miestach sú fontánky s chladenou, pitnou vodou. Niekde majú pitnú vodu aj v kohútikoch, ale radšej sa vždy vopred opýtaj. 
Do batôžka si vezmi rolku toaleťáku, keďže ten na verejných záchodoch nie je. Záchody sú tzv. turecké, teda porcelánová diera v zemi, namiesto hajzláku zase ritná wapka, ktorou si umyješ svoj kakaový venček. Papierom sa potom poutieraš dosucha. A pozor, papier sa hádže do koša, nie do WC!

8. Presuny
Na medzimestské presuny je najlepší VIP autobus, klimatizovaná obývačka na kolesách s občerstvením, rýchlou wifinou a polohovateľnými sedačkami. Jednoducho bomba a to za pár šušňov. Lístky si kúpite na stanici, alebo pomocou miestneho človeka. Verte mi, ktokoľvek vám s tým rád pomôže. O cestovaní busom som písala tu.

V rámci mesta využijete taxíky alebo aplikáciu SNAPP. Ako ju nainštalovať a spojazdniť som písala tu. Funguje podobne ako Uber, akurát tu sa dá platiť aj cash. Snapp je doslova ľudová voľba, za pár centov vás odvezie aj na väčšie vzdialenosti. O niečo drahšou, i keď stále smiešne lacnou voľbou je taxík. Zabudnite na traumu z Bratislavy a normálne sa taxikára na ulici opýtate na cenu. Obvykle je to pár eur- v Teheráne sme zatiaľ platili najviac, asi 3 eurá za auto.

9. Internet
Nešetri na sebe, investuj 4 eurá do SIMky s kreditom a valíš celý pobyt. Mne tie dáta vydržali takmer celé dva týždne a to som ešte robila hotspot šiestim ľuďom. Takže jedna SIM na cca päť ľudí je super vec. Inak majú Iránci wifinu takmer všade, v podnikoch aj hoteloch.
Ešte doma však musíš myslieť na to, že si potrebuješ nainštalovať aplikáciu VPN. Nepotrebuješ moc vedieť, ako to funguje. Nainštaluj si to a zapni. Bez VPN ti v Iráne totiž nepôjde Facebook a messenger. Ak si myslíš, že ti to netreba, tak si daj detox. Už som takých hrdinov videla, čo tvrdili, že VPN je blbosť. Ale keď sa potrebuješ s niekým spojiť, už to taká blbosť nie je.

10. At last, but not least: Zahoď predsudky a hlavne sa nestrápňuj
Toto zahŕňa nasledujúce pravidlá a veci, na ktoré sa chceš možno opýtať, len nevieš o tom, že o nich nevieš:
- Nehovor po Arabsky, pre Boha živého. V tom lepšom prípade sa budú rehotať na tom, aký si hňup, v tom horšom Iráncov urazíš. Sú to totiž Peržania a hovoria po Perzsky. 
- Nezjednávaj na trhu, pokiaľ nerobiš fakt veľký biznis. 
- Ubytovať sa na jednej izbe ako nezosobášený pár nie je problém, ale na verejnosti žiadne bozkávanie a držanie sa za ruky. Možno vás iba upozornia, lebo vy ste blbí turisti, čo nevedia. Ale načo pokúšať, že?
- Jedlo tu majú skvelé, hlavne mäsko a ryžu, ale na svoje si príde aj vegetarián.
- časový posun je dve a pol hodiny a kalendár majú tiež iný.
- Koberec stojí od 150 eur vyššie.
- Suveníry, ktoré sa oplatia okrem pohľadníc a magnetiek: Cukrové paličky so šafránom do čaju, čaj, šafrán, oblečenie, doplnky do bytu, koberce, oriešky, sušené ovocie.
- Alkohol a drogy sú nelegálne, ale všetko sa dá, keď sa chce.
- Ženy nesmú tancovať na verejnosti, spievať je OK. Šatku neradno skladať, ale ak ti spadne, nič sa nedeje. Len si ju daj na miesto.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

FOTO: Yazd alebo kurz prežitia v púšti

Dresscode alebo čo si obliecť do Iránu?

Pitná voda v Iráne a ako je to s hygienou