Ako získať víza do Iránu a nezblázniť sa

Isfahan, Máj 2018

Máme šťastie, že sme v tom Schengene. Aj že je rok 2018 a veľa vecí vieme vybaviť cez internet. Takto sme sa dostali k vízam aj my. Možností je však viac a tak vám dám teraz na výber. Nikto o tom nevie, ale je tu možnosť cestovať aj úplne bez víz!

Irán je však tak trochu iná planéta a podmienky vstupu majú trocha prísnejšie. Ale netreba sa báť, pre Slovákov je to úplná pohoda. Aby ste víza získali, potrebujete:

  • Platný pas, v ktorom sa NENACHÁDZA pečiatka z Izraela, USA alebo egyptskej Taby či Jordánska. Na Slovensku môžete mať dva pasy, ako napríklad aj ja (jeden s izraelským razítkom). Stačí prísť na pasové oddelenie a vybaviť si ho úplne normálne, nikto sa vás nebude pýtať, načo sú vám dva pasy. Tento pas musí platiť aspoň šesť mesiacov po vašom odchode.
  • Kontakt v Iráne- Môže to byť kontakt na hotel, ktorý ste si predtým bookli, alebo stačí kontakt na niekoho miestneho. My sme šli cestou číslo dva. Na miestnych sa najlepšie nakontaktujete cez našu skupinu na Facebooku, konkrétne túto: https://www.facebook.com/groups/239191203510380/
  • Poistenie do Iránu- Nejaké trápne poistenie, ktoré máte uzatvorené na celý svet na colníkov dojem neurobí. Musí sa tam vyslovene písať, že poistenie platí aj na Irán. Osobne však odporúčam zaobstarať si poistenie na mieste. Stojí to pár eur a vybavíte ho priamo na letisku ešte pred okienkom colníkov.
  • Booknutú letenku nazad (od nás to nikto nechcel ale asi si to vedia overiť)
  • 100 eur na poplatky, teda 75 na víza ako také a 15 na poistenie.

    BONUS: Ak cestujete priamo na ostrovy Qeshm alebo Kish na menej ako 14 dní, víza vôbec nepotrebujete. Takýto šmak však zrejme využijú len ostrieľaní cestovatelia, ktorí idú do Iránu cez inú krajinu. Z Európy sa sem priamo nelieta, aspoň pokiaľ viem. Použite túto informáciu múdro.

Spôsob číslo 1: TAPpersia VIP servis
Kiežby som o tomto spôsobe vedela skôr. V tomto prípade vám totiž stačí iba váš pas. Vyplníte si formulárik a všetko je vybavené vrátane poistenia. Na e-mail vám pošlú vašu prihlášku, ktorú si musíte vytlačiť a vziať so sebou. Čas čakania na víza sa tým výrazne skráti. Všetko vrátane poplatkov vybavíte online. Vo formulári si vyberte miesto vyzdvihnutia víz- teda ak letíte na teheránske letisko, zvoľte ako pickup location Imam Khomeini Airport.
E-VISA aj s poistením bookujte TU (zatiaľ iba v angličtine, ale na slovenskej verzii sa pracuje)


Spôsob číslo 2: E-visa formulár
Ako som už spomenula, takto sme o víza žiadali my. Asi týždeň pred cestou. Tak trochu som tŕpla, keďže letenky (vrátane jednej vnútroštátnej) boli booknuté a ak by nám víza neschválili, bol by to celkom priekak.

Vo formulári vyberte turistické víza a dĺžku pobytu 14 dní. Ako miesto vyzdvihnutia si zvoľte miesto, kam doletíte (najčastejšie IKIA).

Keď som ten formulár vypĺňala ja, stavila by som vlastné deti na to, že ho vytendroval Kaži kdesi na nástenke. Pôrod ježa proti srsti by mi bol milší. Chcú od vás pomaly aj číslo topánok. Ten formulár je proste buzerácia. Napríklad fotografia musí byť na bielom pozadí, spredu, dobre nasvietená, bez pokrývok hlavy alebo čohokoľvek (nemusíte mať zahalené vlasy) a zároveň musí byť do 300kb. Opýtajú sa vás na meno otca, či ste single a tak.

Pre nás nakoniec všetko dobre dopadlo a mne na e-mail, teda v spamovom koši pristáli obe referenčné čísla, podľa ktorých si čekujete, či vám víza schválili. Nám teda schválili :) Inak, dodnes mi všetky maily od ľudí z Iránu končia v spame.

Schválenú vyplnenú žiadosť z mailu (v PDF) si vytlačte a prineste so sebou.
Postup bol taký, že sme si najskôr po prílete vybavili poistenie, potom sme dali pasy so žiadosťami o víza a poistením do okienka, ujko nás poslal zaplatiť a s bločkom idete zas do okienka, kde nám dali pasy a mohli sme ísť. Celý proces netrval ani pol hodiny.
Podajte si žiadosť o e-víza TU (v angličtine)

Spôsob číslo 3: Visa on arrival
Tento spôsob funguje vtedy a len vtedy, ak do Iránu letíte. Ak chcete do krajiny vstúpiť napríklad z Turecka, musíte si zažiadať online alebo na ambasáde. Tento spôsob je podľa mňa trochu riskantný. Jednak to šialene dlho trvá a ak by vám víza napokon nedali, môžete sa otočiť na päte.

Ako prvé si kúpite poistenie za 15 eur, ak sa nechcete s iránskym colníkom handrkovať, že vaše luxusné poistenie na zlatej kreditke naozaj platí na celý svet a riskovať tak, že víza nedostanete.

Na letisku si vystojíte rad, kde vám dajú formulárik, ktorý som spomínala vyššie- lenže vyplníte ho nie pohodlne na webe, ale na mieste a rukou. K žiadosti priložíte kontakt na miestneho/hotel a colníci si ho overia že vás naozaj očakáva. Ak priletíte o 3:30 ráno, tak sa vám určite poďakuje. Ešte šťastie, že Iránci sú takí ňuňu že im to nevadí.

K tomu si musíte z domu priniesť dve fotky v pasovom (3x4) formáte, vytlačené farebne. K tomu ešte potvrdenie o poistení. Následne vám to colník vezme a vy čakáte. Potom vás pošle zaplatiť poplatok za víza, čo je 75 eur. Keď máte lístok o zaplatení, idete znova k okienku, odovzdáte papiere a opäť čakáte, kým nezavolajú vaše meno. Komplikované? No jasnačka. Na toto by som nemala nervy.

Spôsob číslo 3: Víza cez ambasádu
Tomuto spôsobu sa vyhnite. Použite ho len v prípade, že nie ste občanom EÚ. Keďže pre každý štát platia tak trochu iné pravidlá, prečítajte si podmienky vstupu TU alebo sa opýtajte v našich skupinách.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

FOTO: Yazd alebo kurz prežitia v púšti

Dresscode alebo čo si obliecť do Iránu?

FOTO: Isfahán alebo V živote ste nevideli nič krajšie