Ceny v Iráne + ako sa vysomáriť z dvojitého menového systému

Milionárka :)
My s Martinom nie sme žiadni milionári, ale v Iráne sme si to na chvíľku vyskúšali. Iránsky rial je slabá mena, ktorá navyše trpí veľkými výkyvmi inflácie a deflácie. My sme zamenili v kurze 1:60 000, ale pre ľahšie počítanie sme to brali tak, že 1 euro je 50 000. Teda modrá miliónová bankovka bola ako naša dvacka. Počítalo sa to ľahko.

Väčšinou sme fungovali tak, že sme si vzali z domu miliónovku a to bol náš budget na deň. Je to super pocit, keď minieš státisíce a na konci dňa zistíš, že to nebolo ani 10 eur. Jeden z dôvodov je aj ten, že v Iráne je fakt lacno. A tým myslím žakt že lacno.

Peniaze sme si zamieňali u miestnych, v zmenárni ani raz. Veľa peňazí potrebovať nebudete a radšej si zameňte menej. Ďalšie eurá zameníte kedykoľvek a kdekoľvek- u sprievodcu alebo aj v hoteli. Českým kolegom odporúčam, aby si radšej vzali eurá ako doláre.

Najskôr však tá najzapeklitejšia časť: V Iráne fungujú dve meny. V podstate je to jedna, ale zároveň sú dve. Napríklad predavač od vás chce 45 000. Tým však myslí, že chce 45-tisíc Tomanov. V preklade to je 450 000 rialov. Nie, nie sú tu dvoje bankovky, iba jedny. Iránčania si to vymysleli ešte v čase, kedy bol rial silnejší a škrtať jednu nulu malo zmysel. Hovoríme o minulosti vzdialenej asi jeden rok.

My sme si vymenili dvaja dokopy asi 300 eur. Viac naozaj nebolo treba, veľa vecí (ubytko, autobusy) sme zaplatili eurami. Rialy sme používali len na vstupenky, jedlo, taxíky a hovadiny. Viac o našom rozpočte sa dočítate tu:


Poďme teda na tie ceny. Najdrahšou položkou vo vašom budgete budú vstupenky do múzeí a podobne. Väčšina z nich stojí 150 000 až 400 000 rialov. My sme však napríklad v Isfaháne ušetrili majland, lebo 18. máj je deň kultúrneho dedičstva a všetky atrakcie sú zadarmo. To však znamená tlačenice a raj pre fotérov. *

Potraviny sú smiešne lacné. Párkrát sme si nakúpili plnú tašku chleba, syra, sladkostí, chrumiek a hovadín, navrch ešte dvoje cigarety a nakoniec tresk, strašné štyri eurá. Mimochodom, cigarety stoja v prepočte asi jedno euro, no všetky sú dosť suché a zhoria za pár sekúnd.

Obyčajný kebab v bagete vyjde na 2 eurá, väčšina takéhoto fastfoodu stojí od dvoch do troch eur. Za jedlo v obyčajnej reštaurácii v Yazde sme dali 6 eur pre dvoch. Za jedlo v lepšej reštaurácii dáte aj 5-6 eur. Zmrzlina stojí asi 20 centov, pol kila slaných pistácií 7 eur.
Bageta s neskutočne dobrým kebabom, Isfahán. Cena asi 1,50 eur.

Jedlo v drahej, tradičnej reštaurácii v Shiraze. Cena za porciu 4-5 eur.

WC s tu verejné a neplatí sa za ne. Kupovať si nemusíte ani vodu- pije sa tu ako u nás, z kohútika. Pri verejných wéckach sú často fontánky s pitnou vodou, ktorá je ešte aj chladená. Zadarmo môžete mať aj pešitúru po meste. Počítajte však s bakšišom pre sprievodcu. Za alkohol neminiete nič, lebo ho tu ani nedostanete kúpiť. Môže sa vám však stať, že vás domáci pozve na pohárik (aj nám sa to stalo, ale škoda, že sme nemali čas).

Ceny oblečenia sú super mega nízke. Ja som si kúpila legíny za 100 000 a ešte sa na mňa predavač díval ako na degeša, že prečo nezjednávam. Šatka na hlavu (btw mega krásna) ma už vyšla na cca 8 eur. Obuv je tu tiež smiešne lacná, no tenisky známych značiek stoja rovnako ako tu a bohvie či sú pravé.

Lístok na autobus na väčšiu vzdialenosť stojí tiež málo. Za cestu z Isfahánu do Tehránu v tom mega-super-duper-hyperluxusnom autobuse sme vycálovali po 10 eur. Letenka z Tehránu do Shirazu stála 46 eur. Dá sa kúpiť aj za menej, no my sme šli iránskym ekvivalentom Qatar Airways. Dobre nám to padlo, sedieť v pohodlnom sedadle a mať na palube aj raňajky.

Chcete sa opýtať ešte niečo? Tak šup do skupiny sem a lajkovať stránku:
https://www.facebook.com/groups/2044157795803114/

*Frotér: človek, ktorý sa vzrušuje predieraním sa cez dav a tlačenicu. Napokon sa ukojí priamo v dave, alebo pri dostatku chochmesu niekde vedľa. Nemáte za čo.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

FOTO: Yazd alebo kurz prežitia v púšti

Dresscode alebo čo si obliecť do Iránu?

FOTO: Isfahán alebo V živote ste nevideli nič krajšie