Pitná voda v Iráne a ako je to s hygienou


Dá sa v Iráne piť voda z vodovodu? Áno a dokonca sa vám z nej nič nestane. Kým v arabských krajinách vás každý varuje, aby ste nepili vodu z kohútika, tu sa toho báť nemusíte.

Hygienické štandardy sú tu podobné, ako u nás. Čiže áno, voda z vodovodu je pitná. Napriek tomu odporúčam čapovať si vodu z fontánok na pitie. Voda je tu nielen čistejšia, ale najmä je chladená. Ak aj napriek tomu túžite po balenej vode, v obchode ju kúpite doslova za pár centov, konkrétne asi tri. Približne toľko stojí liter benzínu, keby ste mali chuť.

Aj napriek tomu, že krajina má v poslednej dobe problémy s vodou, celkom sa tu plytvá. Záhrady a trávniky sa zavlažujú len taký fukot. Verejné záchody sú zdarma a na počudovanie, všetky pekné, čisté a moderné.

Pozor, všetky verejné hajzle sú iránske, my ich poznáme ako turecké. Na hoteloch bývajú aj misy, aké poznáme z domu. A verte mi, ak vás postihne matka všetkých sračiek, budete ďakovať všetkým božstvám za misu, ktorá umožňuje sedieť.

Na wéckach nenájdete papier, ale tzv. ritnú wapku, ktorou si umyjete zadnicu. Je to vlastne obyčajná hadica na umývanie prdele. Má to fungovať tak, že si vodu striekate na osratý zadok a rukou si to hovno umývate ale ja to proste neodporúčam. Aj keď je na záchodoch vždy mydlo na ruky, aróma hovna vás bude prenasledovať všade. Prúd vody vo wapke je však celkom slušne silný. Zmyje väčšinu sajrajtu a papierom potom naozaj utriete len vodu. Zatiaľ som nevychytala systém, ako pri tom nebyť po členky od vody.

Najlepšia rada ever: Noste so sebou rolku toaleťáku, nie všade sa máte čím utrieť. No a pozor, papier sa hádže do koša, tak ako v Grécku.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

FOTO: Yazd alebo kurz prežitia v púšti

Dresscode alebo čo si obliecť do Iránu?