Ubytovanie v Iráne je lacné, len treba vedieť, ako na to (plus tajný tip na zľavu)

Výhľad z našej hotelovej izby v Yazde
Keď sa pokúsite booknuť si hotel v Iráne z domu, hneď skraja vás znechutia tie ceny. Tieto hotely vedia, že turisti si potrebujú zohnať kontakt na víza a účtujú si za to solídnu prirážku. Ja vám ukážem, že to ide aj inak a oveľa, oveľa lacnejšie, dokonca zadarmo! Stačí len nebyť posratý týždeň dopredu a nechať to tak trochu na náhodu. Dobrodružstvo sa môže začať.

Keď sme prišli do Iránu my, mali sme dohodnuté ubytovanie iba na prvé štyri noci u Alíka doma. Za cenu 30 eur za oboch/noc. Kde sa budeme potĺkať najbližších 10 dní, ani srnky netušili a my už vôbec nie.

V našej ďalšej zastávke, v Yazde, nám hotel rezervoval sám Alík. Objednal krásnu izbu v štýlovom hoteli v centre. Izba bola dvojposchodová, takže keď Martinko dostal večer teplotku, zdekovala som sa do druhej miestnosti. Z balkóna bol super výhľad do nádvoria. Noc stála 75 eur s výbornými raňajkami. Žiadna lacnotka, ale zase luxus to bol. A ako som už spomínala, Alík asi vybral drahší aby to zaplatil prevodom a od nás potom zhrabol eurá. Holt, tvrdá mena.

Na polceste medzi Yazdom a Isfahánom je dedinka Varzaneh, kde sme skoro zomreli (no dobre, iba ja. A nie zomreli, ale zmokli pod krúpami, no). Tam som vybavila noc pod stanom, aby sme si v noci pozreli hviezdy v púšti, poriadne potme.

Počasie však bolo proti nám a obloha bola zamračená a piesok mokrý a studený. Fúkalo tak, že mi očné buľvy každú chvíľu šmirgľoval púštny piesok. Vedúci zájazdu nás teda ubytoval vo svojom hosťovskom dome. Cena? 22 eur za oboch. Bang! zatiaľ najlacnejšie ubytko. A veľmi pekné, treba uznať!

Lenže pobyt v púšti sa končil a my sme stále nemali ubytovanie v Isfaháne. Skupina na Facebooku (See you in Iran) veľmi nepomohla. Potom však prišiel na scénu šéfko Hadi z tappersia.com a zachránil nám rite tým, že nám nielen prenajal kráľovský apartmán, ale dal nám ešte aj zľavu.

Bežná cena 60 eur na noc, ale keď poviete, že máte tip odo mňa, bude cena len 50 eur za noc na celý luxusný apartmán, pre dve osoby. Jednoducho poviete, že vám číslo dala Ivana Sladkovská. Číslo na Hadíka je uvedené na stránke aj na Facebooku. Úplne ideálne bude, keď mu napíšete cez WhattsApp. Byt je ideálny pre 4-6 ľudí, sama by som sa tam bála. Je monumentálny, tipujem to tak na 200 štvorcov.




Hadi nám tiež pomohol kúpiť lístky na autobus a rezervovať ubytovanie v Teheráne. Vybral nám hotel za výborných 50 eur na noc s raňajkami. Hotel bol úplne obyčajný, ale čistý a nič nám na ňom neprekážalo. Azda len raňajky, ktoré boli na jedno kopyto.

No ale pre tých, ktorí čítajú do konca, mám tip na ubytko zadarmo. V Iráne veľmi fičí couchsurfing. Na stránke si nájdete mesto a nejakého lokála, ktorý vás zadarmo ubytuje. My sme to neskúšali, ale podľa skúseností iných cestovateľov môžem povedať, že je to super možnosť.

K hosťom sa v Iráne správajú ako k šľachticom. Dajú vám najlepšiu izbu, najlepšie jedlo, budú sa s vami chcieť rozprávať dlho do noci. Dali by vám všetko. Platiť im nemusíte- komunita couchrusferov "platí" tak, že u seba necháte prespať niekoho iného. Nemôžete teda len brať výhody, ale ich aj ponúkať.

Takže moja základná rada: Vyberať ubytovanie až priamo na mieste, pýtať sa domácich, nechať si poradiť. Nakoniec to nemusí stáť majland, ale dokonca sa ubytujete zdarma.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

FOTO: Yazd alebo kurz prežitia v púšti

Dresscode alebo čo si obliecť do Iránu?

FOTO: Isfahán alebo V živote ste nevideli nič krajšie