Očakávania verzus realita: Najväčšie predsudky o Iráne





Nemám veľmi rada vyumelkované, dokonalé a insta-worthy dovolenkové destinácie. Lebo v nich nie je takmer nič reálne. Respektíve, existuje to, ale len kým sa dívate cez objektív a filter. A scéna je naaranžovaná, lebo viete ako. Keď idete v Turecku do výrobne kobercov, pravdepodobne je to len divadielko pre turistov. Vo Vietname nájdete rad umelo vystavaných dediniek predstavujúcich rôzne kmene. To aby sa turisti príliš nenachodili. Všetko vybudovali preto, aby sa turisti cítili dobre.

V Iráne nič také nenájdete. Ak tu aj existujú atrakcie (lanovky, múzeá), sú primárne určené pre domácich turistov, a nie pre instagramové modelečky. Každá dielňa s kobercami, každý obchod, každá pekáreň, každá perzská telocvičňa- je skutočná a slúži Peržanom, nie na pobavenie turistov. Je to jednoducho realita. Realita je ale to najkrajšie, čo vie Irán ukázať.

Preto vždy vravím, že Irán ma zaujal tým, aký je autentický. A hej, aj ja som bola sama prekvapená, ako veľa predsudkov sa vo mne zlomilo. Tak si poďme pár prebrať.

1. Peržania sú (ako) Arabi

Realita: Najväčší bullshit EVER. Peržania nie sú Arabi, nevyzerajú tak a ani sa tak nesprávajú. Povahou a vystupovaním sú oveľa bližšie nám, Európanom. Vedeli ste, že názov Irán znamená "zem Árijcov"? Nejedného prakkta by z toho šľak trafil, že by mu kebab v placke z ruky vypadol.Ale je to tak, deti moje. V Iráne na vás nikto nebude pokrikovať, nebude vám na trhu pchať pod nos všelijaké fejky a chlapi sa k vám nebudú správať neúctivo (aj keď, treba sa mať na pozore, ako všade inde. Úchyláctvo nepozná hranice ani národnosť). Iránci sú jednoducho distingvovaní a slušní, tak sa k nim správajte slušne aj vy.

2. Sú náboženskí fanatici a teroristi

Realita: Aj keď vysvetlenie rozdielov medzi šiitským a sunnitským islamom je na dlhé lakte, pokúsim sa vám to vysvetliť tak, aby ste si to vedeli predstaviť. Sunnitská vetva je konzervatívnejšia a staršia forma a najviac sunnitov je v arabských krajinách (vrátane severnej Afriky) a východnejšie v Ázii (Maledivy, Indonézia). Práve medzi sunnitmi sa vyskytujú sekty a extrémisti.
Šiiti žijú prevažne v Iráne, Iraku a Azerbajdžane a Korán si vykladajú oveľa mierumilovnejšie. Šiiti uznávajú okrem proroka Mohameda aj 12 imámov v jeho pokrvnej línii. Teda na rozdiel od Sunnitov uctievajú aj niečo ako "svätcov". Ich vzájomný vzťah by sme mohli eufemisticky opísať ako "nevraživý". Teda, Sunniti považujú Šiitov za neveriacich. Je to ako keby ste svojej pobožnej katolíckej babke do očí povedali, že luteráni a katolíci sú to isté. Ruky by vám vykrútila a na domáce koláče môžete zabudnúť.
Takže, ak chceme hľadať extrémistov, budú sa skôr vyskytovať na Sunnitskej strane. Aj keď Iránsky pobožný režim má svoje staré dobré diktátorské praktiky. Bičovanie, popravy a podobne.

3. Iránky nosia burky


Perzské ženy sú neuveriteľne krásne a veľmi elegantné. Burky a iné sprostosti sa tu nenosia. To najcudnejšie, čo v Iráne uvidíte, je čádor. Kusisko čiernej látky zahaľujúci telo od hlavy po päty, z ktorého trčí iba tvár. Moderné ženy však nosia roztrhané rifle, tričká, hipsterské doplnky, super kabelky a výrazne sa líčia. Peržanka jednoducho nahodí rifle s tričkom, obuje si štekle, navrch hodí manteau a na hlavu si dá šatku len tak, aby sa nepovedalo. A je to. Vždy sú šik. Sranda potom je, keď sa ocitnú mimo domoviny. Ako minule zhodnotil môj kamoš: „Naše baby v zahraničí spoznáš vždy, lebo nevedia, ako sa obliecť."

4. Nie je tam bezpečno

Realita: O tomto sme sa už bavili. V Iráne sa nikde nebojuje. Teroristické útoky sú tam skôr vzácnosť, ako niečo bežné. Pokiaľ sa budete držať pokynov sprievodcu a nebudete vymýšľať hovadiny, nehrozí vám nič. Irán je obrovská krajina. Ak by sa aj zrovna v Perzskom zálive mlátili atómovými bombami do hlavy a my by sme boli v Shiraze, ani by sme o tom nemuseli vedieť.
Nie sú tu teroristické skupiny, jednak kvôli dôvodom spomenutým v bode číslo dva a druhak preto, že miestna tajná polícia si robí svoju robotu dosť dobre.
Stačí, ak sa budete držať ich pravidiel a ste v pohode. Vy ste na návšteve, platia tu ich pravidlá. Ani vám by sa nepáčilo, keby ku vám niekto prišiel, vliezol do obývačky v zablatených bagandžiach a sadol si holou riťou na váš gauč a ešte by tvrdil, že on to tak doma robí. Alebo ako povedala jedna z mojich turistiek, ktorá nenávidela šatku na hlave, "tak ať mi políbí".
Fakt, normálna slušnosť bude stačiť.

5. Nie je tam pitná voda a z jedla sa poseriete

Realita: Mňa síce pred odletom z Teheránu chytila za pačesy (nie tie na hlave) matka všetkých sračiek, ale keďže môj parťák Martin bol fresh a tip top, nemohlo to byť z jedla. Skôr z mojej hlavy. Naozaj vám nehrozí žiadna faraónova pomsta, či ako sa tomu vraví. Normálne jedzte mäso, zeleninu, streetfood, pite čaj a vodu z fontánky, v čase núdze z kohútika. Pre istotu majte v batôžku uhlie, ale na 99% sa vám nestane nič a viete prečo? Na každom hajzli majú mydlo, ľudia sa umývajú, hygiena je tu na pomerne vysokej úrovni a vôbec, nie ste prasce, umývajte si ruky keď sa vykakáte a ste v cajku.

6. Iránci neznášajú Američanov, Židov a cudzincov celkovo

Túto hovadinu šíri miestna propaganda, no stačí sa opýtať hocikoho miestneho a bude sa na tom dobre baviť. Naopak, cudzincov majú veľmi radi. Je to najmä preto, lebo Iránci nesmú mirnix-dirnix cestovať ako my. Dokonca ani tí, čo si to môžu finančne dovoliť. Každý kontakt s inou ako ich civilizáciou je preto super a radi sa porozprávajú s každým. Čudné pohľady si vyslúžite iba vtedy, ak poviete, že ste ateista. Pre Iráncov je "neveriť" niečo divné. Ale súdiť vás za to nebudú.

7. Nepijú, nedrogujú, nebavia sa

Tu mi dovoľte najskôr sa veľmi nahlas zasmiať. Iránci majú veľmi radi žúry, dokonca aj pijú a húlia. Existuje tu taký underground biznis s párty miestnosťami, ktoré sú často niekde v prdeli v púšti a prenajímajú sa na oslavy a svadby. Tu uniknete od okolitého sveta a môžete sa zdrúzgať pod obraz Boží, tancovať a nosiť aj plavky ak sa vám žiada.

8. Je to tretí svet

Keď som bola na ostrovoch Qeshm a Hormuz, tak vtedy som si povedala, že toto je Irán, aký si turisti predstavujú. Prašné, nedobudované cesty, pobehujúce psy, púšť, skaly. Tieto miesta sú také nejaké zaostalejšie. Zvyšok Iránu je ale presný opak. Všade sú pekné cesty a chodníky, v mestách je čisto (veľmi čisto!), nikde netrčia bezprízorné káble, všade je upravená zeleň a budovy sú moderné. Nepobehujú okolo vás špinavé žobrajúce deti, ľudia sú vždy upravení a nahodení, infraštruktúra super.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

FOTO: Yazd alebo kurz prežitia v púšti

Dresscode alebo čo si obliecť do Iránu?

Pitná voda v Iráne a ako je to s hygienou