Ramadán v Iráne

Tento rok to vychádza na máj., respektíve jeho začiatok. Vlani Ramadán začínal o niečo neskôr. Pre nás, turistov to znamená nielen to, že nesmieme na verejnosti jesť, piť a fajčiť. Znamená to aj super nízku sezónu, kedy sú hotely najlacnejšie.


Najskôr však niečo o samotnom "svätom mesiaci". My, Európania, zvyknutí na mechanické každonedeľné odrapotanie otčenášu v kostole "lebo sa to má" vidíme len to, že ľudia nejedia a nepijú cez deň. Teda len škrupinu bez hlbšieho významu. Rovnako, ako ten nedeľný kostol. A hneď po ňom ideme na pivo drbať susedov.

Iste, mnohí moslimovia a ateisti v moslimských krajinách to vnímajú tiež takto. Lenže, Iránci sú iná liga a ramadán sa tu berie dosť vážne, ale nie tak formálne vážne, ale tak spirituálne vážne.

Podstatou pôstu nie je hladovať a vydržať o smäde celý deň. Ramadán je mesiacom, kedy sa ľudia majú vyhýbať vine. Tento mesiac tradične patrí pomoci chudobným a ľuďom v núdzi. Dávajú na charitu jedlo, peniaze, oblečenie, alebo usporadúvajú charitatívne akcie v susedstve. Nepredstavujte si to ako naškrobenú benefíciu. Ľudia povyťahujú večer grily a horáky, varia vonku jedlo a čaj a delia sa s tými, ktorí toľko šťastia nemali.

Zmysel pôstu je zase ten, aby sme sa prestali starať o to svoje brucho a pozreli sa radšej na svoje vnútro. V duchovnom zmysle. Je to pauza od rutinného života a priestor na trochu sebareflexie. Na ňu má človek čas, keď nemusí každú chvíľu myslieť na kus žvanca.

Čo to ale znamená pre nás, pre turistov? Buďte prosím ohľaduplní a naozaj na verejnosti nejedzte, nepite a nefajčite. V uzatvorených dvoroch hotela či reštaurácie je to v poriadku, ak to domácim nevadí. Zistíte to tak, že reštaurácia bude otvorená. Veľa Iráncov ramadán jednoducho nedodržiava a tak hlavne vo väčších mestách nájdete otvorené podniky. Tam sa môžete v pokoji najesť, napiť aj pofajčiť.

My sme vonku pili a fajčili aj na verejnosti, ale vždy sme si našli nejaký kríček, za ktorým sme sa schovali. V princípe sa snažte nebyť na očiach a je to v poriadku.

A nenájdete podnik, kde varia, môžete skočiť do obchodu, kúpiť si tam nejaký chlieb, maslo či syr a urobiť si svačinku na hotelovej izbe. 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

FOTO: Yazd alebo kurz prežitia v púšti

Dresscode alebo čo si obliecť do Iránu?

Pitná voda v Iráne a ako je to s hygienou