Iránsky režim: Aké zlé to je?


Dnes si dáme trošku citlivejšiu tému. Nebudeme si totiž oči šmirgľovať, Irán je islamská republika a všetky zákony sú tam podriadené šiitskému Islamu. Platí tu napríklad povinné zahaľovanie žien na verejnosti, slávia sa všetky šiitské sviatky a vlastne všetko je podriadené náboženstvu.

Totiž veľa ľudí sa Iránu bojí, lebo si myslia, že ich tam čaká nejaká hrozba. To je obrovský omyl. Tou najväčšou hrozbou ste pre nich vy.

Začalo to zvrhnutím šacha v roku 1979. Šach bol veľkým kamošom s USA, nový režim teda musel byť zásadne proti USA a urobiť z neho najväčšieho nepriateľa. Ja by som bez váhania nazvala tento režim diktatúrou. Funguje tu totiž cenzúra, korupcia, vykonštruované procesy s "rozvracačmi režimu" a podobne. Na vrchu sedí šéf, ktorý reprezentuje božstvo a teda sa mu neoponuje. Blaha by tu stonal blahom.

Lenže, keď ste tam ako úplne obyčajný radový turista, nič z toho sa vás netýka. Dáte si na hlavu šatku, oblečiete dlhé gate a tým to pre vás fakt končí. Pokiaľ budete v medziach zákona a nevyvádzať hovadiny, nikto si vás ani nevšimne.

Úplne iné kafe je, ak tam žijete. Facebook je zakázaný, zakázané sú aj viaceré zahraničné webstránky. To aby vás náhodou nezblbla prozápadná propaganda a zvrátené západniarske praktiky. To aby ste vedeli. Nič totiž nie je horšie, ako obrázok ženy v kraťasoch na Instagrame. Event na Facebooku? To bude určite pokus o prevrat! Majdan!

Ak vám to niečo pripomína, tak vám dám za pravdu- áno, je to dosť podobný systém ako u nás pred 1989. Alebo aj teraz, vyberte si. Kým si žijete svoj mizerný život bez kontaktu s civilizáciou za hranicami a ste poslušný občan, nikto si vás nevšíma. Ale keď vystrkujete rožky, už máte za riťou tajných, ktorí kontrolujú, či vo svojej detskej izbe náhodou neplánujete zvrhnúť vládu.

Dnes sa nám to zdá až smiešne, ale tam to tak jednoducho funguje. Aj preto je Irán vysnívanou destináciou každého slniečkara, ale aj bojovníka proti systému, a to akémukoľvek. Neznášaš Ameriku? Irán je pre teba. Chceš sa viac dozvedieť o moslimoch? irán je pre teba. Chceš zažiť diktatúru na vlastnej koži, lebo sa ti páči? Irán je pre teba. Chceš zažiť diktatúru ako odstrašujúci príklad? Irán je pre teba.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

FOTO: Yazd alebo kurz prežitia v púšti

Dresscode alebo čo si obliecť do Iránu?

Pitná voda v Iráne a ako je to s hygienou