Je Irán kultúrny šok? 10 vecí, z ktorých budeš mimo


Môžeš si o Iráne prečítať čo len chceš, aj tak z neho budeš hotový a hotová. Aj ja som si čítala a aj tak som bola vyvalená ako tatranské smreky v roku 2004. Vedela som, že je tam Perzepolis, krásna príroda a mnoho pamiatok. Ale psychicky som sa pripravovala na kultúrny šok.

Ten som dostala, ale až doma.

Najmä z toho, že počas tých 14 dní bol ku mne každý zdvorilý a milý, aj keď som bola cudzinka zo zvráteného západu. Potom prídeš domov a rovno medzi oči ti pristane správa, že v meste zabili cudzinca len preto, že bránil Slovenky.

Ak by som to mala zhrnúť, tak Irán je iný. Nie horší, nie lepší, je to ako iný vesmír. Ja som sa v ňom cítila veľmi príjemne. Tieto veci odrovnali mňa:

1. Vyzerá to tam úplne inak, ako si myslíš

Ako si predstavuješ Irán? Dva vlnité plechy opreté o seba, jedna koza, hluk, špina a samý terorista. Jasné, teraz si povieš, že tento obraz nám o Iráne tlačia médiá. Čo sa mňa týka, ja som nikdy nezaznamenala žiadne správy o tom, že by sa tam bojovalo, alebo že by tam boli teroristi. Iste, nazvať medzinárodné vzťahy Iránu komplikovanými je ešte mierny eufemizmus. Ale že by to bola nebezpečná krajina? No naschvál si to vygúglite. Negatívny obraz o Iráne sme si všetci vytvorili vo svojej hlave. Vždy je jednoduchšie zvaliť niečo na zlé, zlé, židojašterské médiá ako priznať si vlastnú prijebanosť.

2. Iránci sú ako my

Ak si teraz predstavujete ulice a trhy v Iráne podobne, ako hlučný Marakéš či Istanbul, asi budete dosť sklamaní. Peržania sa od Arabov aj Turkov veľmi, naozaj veľmi líšia. Sú to veľmi kultivovaní a distingvovaní ľudia. Správajú sa enormne slušne nielen k vám, ale aj medzi sebou. Ženy vždy elegantné, chlapi vždy v košeli a oblekových nohaviciach. Na trhu po vás nikto nehuláka a neotrepáva vám o hlavu svoje čínske fejky. Navyše, keď ste turista, ste vzácny hosť. V Perzskej kultúre je hosť vždy VIP. Každý sa ku vám správa slušne. Okrem taxikárov, to sú kujvy nenažrané ešte aj tam.


3. Internet je obmedzený ale každý na to kašle

Mládež a trochu aj stárež v Iráne má v obľube smartfóny. Každý doňho čumí, možno ešte aj viac ako u nás. Na chat a volanie sa bežne používa WhattsApp, Instagramčeky tu fičia jedna radosť a všetci sú na Facebooku. Čo na tom, že vláda blokuje prístupy na stránky zo zlého, dekadentného západu. Nainštaluješ VPN a fičíš si ako nič. Najmä mladá generácia si veľmi obľúbila technológie. Ako povedal môj kolega z TAP Persia Rasool pre ZDF: „Vtáčika nemôžeš držať v klietke naveky“. S tým súvisí aj ďalší bod:


4. Startupy tu fičia vo veľkom

A teraz nemám na mysli len ten "náš", ale tak všeobecne. Väčšina je technologických. Je tu kopa možností, ako si vybaviť napríklad platobnú kartu (veľmi užitočná vecička). Viete si zavolať zdieľaný taxík cez appku SNAPP. Veľa startupov, napríklad spomínaný Snapp má investora z EÚ. No, a tým chcem povedať, že keby chcel niekto vraziť peniaze do vývoja našej appky, budeme veľmi radi :)

5. Islam je oficiálne náboženstvo, ale nie všetci sú moslimovia

Päťkrát denne sa z minaretov ozvú reproduktory, ktoré vyzývajú na modlitbu. A stane sa...nič. Ľudia normálne pokračujú vo svojich životoch. Ani mešity nepraskajú vo švíkoch. Pravdupovediac, dovolím si tvrdiť, že s tým náboženstvom je to tu ako u nás. Časť ľudí je hlboko veriaca, potom je tu taká tá bežná pobožná vrstva a sú tu aj ateisti. Islamská republika tu v praxi znamená asi toľko, že sa tu slávia moslimské sviatky a je cez ne voľno, ženy sa musia zahaľovať a taktiež sa tu nepije a nefetuje. Teda aspoň na verejnosti. Na underground parties sa nosia kraťasky, vlasy lietajú len tak, hulí sa tam, slope a súloží. Jednoducho, kým ťa nikto nevidí, rob si čo chceš a to aj keď je ramadán.

6. Je tam čisto

Táto vec ma šokovala asi najviac. Keď sme prišli do Shirazu, nebo bolo krásne jasné, no ešte večer sme si všimli, že obloha je oranžová. To sa nad mestom vznášal kúdol piesku z búrky. Toto trvalo asi štyri dni, až kým sme neopustili Shiraz. Napriek tomu boli cesty a chodníky čisté a pozametané. Ešte väčší šok bol Isfahán. Namôjdušu, takto vyumývané chodníky nemajú ani v Nemecku a Rakúsku. Nikde ani vajgel, ani sáčok, nič. Najmä v noci, ale aj cez deň sa po meste pohybovali upratovacie čaty a všetko dočista vylízali. Dokonca aj v Tehráne, ktorý JE špinavý a hlučný ako každé veľkomesto.

7. Iné sú peniaze, kalendár a vlastne všetko

Už viem, aké pocity mal kapitán Jack O'Neall s tímom SG-1 keď sa cez hviezdnu bránu ocitol niekde v inej dimenzii. Okrem iného jazyka a písma (farsi) sa tu používajú dve meny, ktoré sú vlastne iba jedna. Kurz Rialu má volatilitu prirovnateľnú k cene Bitcoinu vo svojich najdivokejších časoch. Majú tu iný kalendár a nový rok vychádza na marec. Záchody tu majú iránske, ktoré my nazývame turecké. A papier sa hádže do koša, ako v Grécku.

8. Mladí chcú byť trendy a podobať sa západu

Ako som tvrdila, že Irán je iný, tak zároveň iný nechce byť. Ale aj chce. Je to zložité. Tradície sa tu mixujú s modernými technológiami a spôsobom života. Nájdete tu tradičné trhy, ale aj veľké obchodné centrá podobné tým našim. V nich sú tzv. turecké záchody, ale v hoteloch sú obyčajné. Každý má v ruke smartfón, je na Facebooku, fičia tu platobné karty, startupy a všetko moderné. Zároveň však tradičné. Napríklad stretnete mladú babu od hlavy po päty v čiernom čádore, pričom zospodu jej kukajú žiarivo ružové Air Maxy. Vravím, je to komplikované. Pokrok nezastavíš.


9. Je tam mega lacno

Najdrahšia vec, ktorú si v Iráne kúpite, sú lístky do múzea. Inak sa dá táto krajina prejsť v podstate zadarmo. Miestni vás veľmi radi privítajú vo svojom dome, s posteľou a plným stolom. Ale aj keď bývate v hoteloch a stravujete sa v reštikách ako my, neminiete veľa. 
Obyčajný kebab v bagete vyjde na 2 eurá, väčšina takéhoto fastfoodu stojí od dvoch do troch eur. Za jedlo v obyčajnej reštaurácii v Yazde sme dali 6 eur pre dvoch. Za jedlo v lepšej reštaurácii dáte aj 5-6 eur. Zmrzlina stojí asi 20 centov, pol kila slaných pistácií 7 eur. Viac o cenách v tomto článku.

10. Takmer každý má plastiku

Možno ste o tom už počuli a áno, je to pravda. V Iráne má takmer každý plastickú operáciu. Fičí najmä nos, keďže ten sa dá vystavovať. Ukazujete tým, aká zámožná je vaša rodina. Rhinoplastika je drahá ešte aj na naše pomery. Podstupujú ju nielen ženy, ale aj chlapi. Plastická chirurgia je tu super biznis a je na veľmi dobrej úrovni. Každý, čo má niečo v hlave, je plastický chirurg.

Úplne vás niektorých vidím, ako máte otvorené huby. No, aj nám padali sánky :) najlepšie je, vyskúšať si to a zažiť Irán na vlastnej koži. Napíšte mi a ja vám porozprávam viac.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

FOTO: Yazd alebo kurz prežitia v púšti

Dresscode alebo čo si obliecť do Iránu?

FOTO: Isfahán alebo V živote ste nevideli nič krajšie