A nebála si sa?

Bývalá ambasáda USA, Teherán 2018

„No ty máš teda riadnu odvahu, že ideš do Iránu!“

Keby som za každú túto vetu smerovanú na mňa dostala euro, mám na ďalšiu letenku. Pochvalné reakcie a povzbudzovanie počujem takmer výhradne od ľudí, ktorí už v Iráne boli. Tí, ktorí tam neboli alebo o Iráne nič nevedia, sa buď smejú ako hysterky alebo prevrátia očami ako puberťáci.

Za celé dva týždne som sa nebezpečne cítila iba raz, a to keď na nás urobili kobercový nálet krúpy.

Je však pravda, že Irán má totálne nahovno imidž. To však pramení iba z nevedomosti. Áno, panuje tam tvrdý režim, ale nás ako turistov to naozaj nemusí zaujímať. Inde to majú horšie. Napríklad:


  • Na Maledivách je každú chvíľu vyhlásený výnimočný stav, lebo sa miestna radikálne moslimská vláda bojí prevratu. Riziko terorizmu je tu extrémne vysoké. Napriek tomu sú Maledivy cestovateľským snom každého, kto o týchto ostrovoch vie.
  • Dubaj je moslimský až beda a nikto tam nenadáva na "inú kultúru". Egypt detto.
  • Izrael je každú chvíľu pod paľbou, bojuje sa tam jedna radosť, po sociálnych sieťach kolujú veselé fotky Izraelčanov v krytoch lebo im práve bombardujú dom... ale dovča v Izraeli? Daj sem!
  • Severná Kórea má asi najdrsnejší režim na svete, ľudia sa tu bežne popravujú a posielajú do koncentrákov. Zúri tu chudoba a nevzdelanosť, aj keď vláda tvrdí, že je to raj na Zemi. Napriek tomu tam prúdia turisti a nemyslia si, že by to bolo nebezpečné.
  • Čína je síce otvorená turistom, no aj tu panuje tvrdý komunistický režim. Ľudí tu bežne špehujú, cenzúra je tu na veľmi pokročilej úrovni a zabásnuť vás môžu aj za to, že ste na Facebooku. Ešte aj Iránčania mi povedali, že sa čudujú, ako môže v takej diktatúre niekto žiť.
  • „Ak by som sa niekam bál ísť, tak do New Yorku alebo Paríža“ povedal mi dávnejšie v rozhovore majiteľ cestovky Bubo. Nemôžem viac súhlasiť. Kde inde na vás niekto zaútočí, keď nie vo veľkom multikulti meste plnom turistov?
  • Mimochodom, pamätáte si, že v Chorvátsku zúrila vojna ešte v 90. rokoch?

Takto by sme mohli pokračovať s USA, Ruskom, Tureckom, Ukrajinou... Zaujímavé, že tam sa nikto nebojí.

Ale aby sme boli spravodliví, život v Iráne naozaj nie je med lízať. Zákony platia na všetkých, či ste moslim, ateista, alebo turista. Žena musí chodiť zahalená. Nemôžete sa s chlapom ani len držať za ruky, ak nie ste manželia. O iných dotykoch ani nehovorím. Bravčovinu tam ani nezoženiete. Tajná polícia aj mravnostná polícia majú chápadlá fakt všade. Dobrá správa je, že o nich ani neviete. Zlá správa je, že ak ste napojení na teroristické skupiny, máte prúser.

V odľahlých oblastiach pri hraniciach s Irakom ešte kde-tu dôjde k malým ozbrojeným konfliktom a dokonca tu majú zabudnuté mínové polia z čias Iránsko-Irackej vojny. Zabudnuté sú však preto, lebo do týchto Bohom zabudnutých končín nikto nechodí.

Irán sa angažuje v Sýrii a iných konfliktoch. Trumpova vláda stále na Irán tlačí, no aj podľa nezávislých agentúr ide o zveličovanie a zámerné vykresľovanie Iránu v negatívnom svetle.

Dobrou správou je, že pokiaľ sa budete držať s vašimi lokálnymi sprievodcami, nič vám nehrozí. Vydať sa tam úplne na vlastnú päsť veľmi neodporúčam. Nie však kvôli bezpečnosti, ale kvôli tomu, aby ste si to naozaj užili. Sprievodcovia vám ukážu miesta, o ktorých sa na internete nedozviete.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

FOTO: Yazd alebo kurz prežitia v púšti

Dresscode alebo čo si obliecť do Iránu?

FOTO: Isfahán alebo V živote ste nevideli nič krajšie