O iránskych mužoch alebo Nebalí ťa, je len slušný


V Iráne sa to len hemží peknými samčekmi. Najnovší virálny hit v podobe obrázkov miestnej futbalovej reprezentácie len potvrdzuje moje slová. Už chápem, ako sa cítia slovenskí muži. Načo sa otáčať za peknou babou, keď oproti ide ďalšia? Ja som si tam šla krky vykrútiť, až kým som zistila, že to netreba.

Slovenky však občas majú z mužov z blízkeho východu trochu strach. U nás o nich koluje množstvo mýtov. Treba však povedať, že aj Iránci majú o európskych ženách občas čudné predstavy. Keď si to však vyjasníte s chlapom osobne, zistíte, že sú úplne normálni. 

Zoznamovanie

Niekoľkokrát som spomenula, že perzská pohostinnosť nepozná hraníc a úplní cudzinci sú schopní ponúknuť vám svoju posteľ a jedlo. Je to súčasť ich kultúry. Viac si o tom môžete prečítať tu (v angličtine). Sprvu je to super-trápne, keďže ľudia vám chcú dať všetko zadarmo, ale ono to naozaj zadarmo nie je, oni sú len takí zdvorilí.

Pre Slovenku ako ja je to veľmi čudný pocit, keďže naši chlapi sú občas odroni, ktorí vám ani nepodržia dvere. Iránec ťa bude nosiť na rukách a ty z toho budeš vyvalená ako poľský kamión na Donovaloch. Potrebuješ s niečím pomôcť? Vybaviť? Akoby sa stalo. Nie je to však v duchu stratégie "keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú".

Kým Arabi idú po bielych ženách ako Česi po lacnom údenom, tu zažiješ presný opak. Ty budeš chcieť jeho. Chlap z Iránu nie je otravný, nič od teba nechce, ale správa sa veľmi zdvorilo. V tých ich čiernych očkách sa utopíš raz-dva. Niet divu, že im potom baby skáču do postele ako dôchodcovia do regálu so zlacneným tovarom.

Iránci si potom veľakrát myslia, že európske ženy sú štetky. Viacerí mi potvrdili, že turistky si chodia do Iránu aj užiť exotickú fidlovačku a tak trochu to na ne skúšajú. Nie je to však preto, že by ich miestne ženy nechceli.

Nebojte sa, ženy v Iráne tiež nie sú žiadne nevinné kvietky. Islam síce prikazuje, aby bola žena pred svadbou panna, ale v realite to uvidíte len málokedy a praktizujú to len naozaj pobožné ženy- podobne, ako u nás zaryté kresťanky.

Celkovo je však pre Iránca veľmi jednoduché zbaliť Európanku. Roztomilý ksichtík v kombinácii so skutočným gentlemanstvom je smrrrrrť a priznám sa, aj mne na chvíľku solídne preplo. Treba sa však vrátiť na Zem a uvedomiť si, že ten chlap po tebe nejde, je len slušne vychovaný.

A ak ste na to zvedaví, tak ja by som do takého vzťahu šla. Aj za cenu toho, že by som musela sklopiť uši a presťahovať sa do Iránu natrvalo. Tu ma nič nedrží a ten neborák by bol už aj tak potrestaný mojou prítomnosťou a takú kulehu ako presun na Slovensku si nezaslúži. Ten chlap by však musel stáť fakt-že-kua za to.

Vzťahy a rodina

Strašidelné historky o unesených deťoch sú slovenský folklór. Žena sa zaľúbi na dovolenke do Egypťana/Tunisana/whatever, vezmú sa, majú deti a všetko je OK. Potom ale starému prepne a ide domov. Väčšinou je dôvod ten, že taký chlap tu nemá čo robiť. Nevie jazyk, jeho diplom zo školy tu znamená ešte menej ako červený titul z Univerzity Alexandra Dubčeka, s prácou je problém. Niet divu, že sa pobalí a ide k mamke.

Nie je to teda tak, že by chceli "našim ženám" zle, chcú to najlepšie pre rodinu a rodina je hlavne mamka a deti. Vôbec sa tomu nečudujem.

Peržania to majú dosť podobne. Irán je moderný a ľudia tu makajú nielen na vidieku, ale najmä v mestách. Fičia tu startupy, ekonomika v rámci možností šlape a nie je veľa ľudí, čo by sedeli doma na zadkoch. Ak by ste niekoho takéhoto dotrepali do tej našej diery, asi by bol v poriadnom šoku.

Ich rodiny však často fungujú ako u nás. Časť chlapov che poslušnú ženičku a kŕdeľ detí (aj keď ženu rešpektujú). Čoraz viac je však takých, čo chcú rovnocennú partnerku, ktorá môže mať vlastný život a kariéru. Model rodiny, kde žena sedí poslušne doma a rodí, kedy sa jej povie, uvidíte skôr u Kurdov. Moderní Peržania takto nežijú.

Aj tak sa nájde veľa single žien, pre ktoré je terno vydať sa do Európy, lebo rodina ich tlačí do tradičného zväzku, o ktorý nestoja.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

FOTO: Yazd alebo kurz prežitia v púšti

Dresscode alebo čo si obliecť do Iránu?

FOTO: Isfahán alebo V živote ste nevideli nič krajšie