Ako si nainštalovať SNAPP a zatočiť s drahými taxíkmi v Iráne

Teherán z výšky 280m

Hneď pri východe z letiska v Teheráne sme urobili pre mňa dodnes nepochopiteľnú, turistickú začiatočnícku chybu. Vzali sme ponuku prvého taxikára. Povedal, že nás zvezie za 15 eur- čo je úplne v pohode cena, aspoň podľa toho, čo som čítala. Fixná cena za taxík z tohto letiska kamkoľvek je asi 750 000 IRR (15 eur). Sú ale aj lacnejšie varianty a o tých si dnes povieme nech tam netrapošíte ako my.

V cieli na letisku Mehrabad z taxikára vyšlo, že cena 15 eur je za jedného, nie za nás oboch aj s Martinom. Super, dovolenku sme začali kardinálnym odrbom. Vysvetľujem si to tým, že boli 4 ráno, boli sme pokrčení z dvoch ciest lietadlom a dlhého 5- hodinového prestupu v Istanbule.

Prirátajte si k tomu fakt, že v sedačkách aerolinky Pegasus vaša riť spozná stredovek a že aj človek s výškou 160cm (ja) sedí s kolenami za ušami. Pred sebou sme mali ešte čakanie na vnútroštátne lietadlo o 9:30 a let do Shirazu. Proste vypnutý mozog.

Ako na taxíky

Taxíky sú inak výborná možnosť, ako vaše ctené pozadie dostať z bodu A do bodu B za dobré peniaze. Metro a autobusy sú lacnejšie, no niektoré tabule sú len v perzštine a pokiaľ nemáte so sebou miestneho, nestojí to za to. Zvlášť, ak ste unavení a ťaháte so sebou kufre.

Na každom letisku, autobusovej stanici a celkovo každom väčšom dopravnom termináli sú stanice taxíkov. Je to taká búdka, kde sedí dispečer a objednáva vám auto. Je to lacné a neokašlú vás, na rozdiel od takej Bratislavy, kde musíte za takto privolaný taxík platiť obličkou a krvou prvorodených.

My sme taxíkmi jazdili riadne štreky a väčšinou sme nezaplatili viac ako štyri eurá. Väčšinou však okolo 1,50 eur (podľa vtedajšieho kurzu).

Iránska verzia Uberu

Skvelu možnosťou je aj aplikácia SNAPP, ktorá funguje rovnako ako u nás Taxify alebo nebohý Uber. Nenájdete ju v App Store ale v Google play by mal byť. Bežkajte na snappp.ir a stiahnite si tam. Nezabudnite vypnúť VPN pre rýchlejšie výsledky. Appka je aj v angličtine a ak už máte čo-to odjazdené s Uberom, nebude to pre vás problém.

Inak, je strašná haluz, že miesta a adresy môžete vyhľadávať v angličtine a písať latinkou. Nájdený výsledok sa však objaví v perzštine (farsi), takže si radšej zapamätajte, ako vyzerá názov vášho hotela alebo turistickej atrakcie v ich jazyku.

Do appky si môžete dať svoju turistickú kreditku, ale netreba- zaplatíte aj v hotovosti. Ak inštalujete SNAPP na iPhone, nezabudnite povoliť aplikáciu v nastaveniach. Na stránke na to majú návod a išlo mi to aj keď som sa dívala len na obrázky. https://snapp.ir/ios-tutorial

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

FOTO: Yazd alebo kurz prežitia v púšti

Dresscode alebo čo si obliecť do Iránu?

FOTO: Isfahán alebo V živote ste nevideli nič krajšie