Ako byť v Iráne online: Facebook tam nefunguje, ale dá sa to obísť


Keď pristanete v Iráne, prvá vec, čo vás ovalí je, že tam nefunguje Facebook ani Messenger. Ak teda chcete dať niekomu vedieť, že naozaj nezomierate, touto cestou to nepôjde. Dnes si však ukážeme, že to ide. Len to je trošičku, fakt len trošičku komplikované.

V Iráne je pomerne slušné pokrytie 4G internetom a v hoteloch a reštauráciách sú wifiny. Úplná kráľovná medzi wifinami bola v autobuse z Isfahánu do Teheránu. Dáta v mobile však potrebujete. A pokiaľ nie ste Rytmus, ktorému nevadí 900- eurová faktúrka za dáta v zahraničí, budete musieť investovať do miestnej SIM karty.

Bude vás to stáť asi 5 eur aj s kreditom. Tu nie je iná cesta, len poprosiť nejakého lokála, nech ju ide s vami kúpiť. Možno to zvládnete aj sami, ak náhodou natrafíte na predavača, ktorý vie po anglicky. Turistická karta platí 30 dní a potom sa deaktivuje. Keď si ju predĺžite, zaplatíte daň 18 percent a zaberie to kopu času.

Odporúčam kúpiť si jednu kartu a dať ju do telefónu, z ktorého si urobíte chodiaci wifi hotspot. My sme na nej fičali dvaja a rýchlosť aj dátový balík nám bohato stačili.

Na telefóny si nainštalujte VPN. Stačí na tie, ktoré budú chytať hotspot. Ja som používala appku Betternet dostupnú v App Store, Martin mal appku Iran VPN pre Android. Možno vám však bude vyhovovať nejaká iná.

Táto vychytávka urobí to, že váš traffic presmeruje do iného štátu. Zjednodušene to znamená, že váš telefón bude na internete predstierať, že sa nachádza v Nemecku a nie v Iráne.

V Iráne je blokovaný Facebook s Messengerom a aj všetky webstránky. Naopak, bez problémov funguje WhattsApp a Instagram. Ak sa teda budete chcieť s niekým spojiť, pravdepodobne to bude cez WhattsApp.

Keď VPN zapnete, pôjdu vám všetky stránky. Ak by ste si chceli pozrieť nejakú iránsku, musíte VPN vypnúť. Ja som takto inštalovala SNAPP asi tri hodiny, kým mi došlo, že si mám vypnúť VPN. Potom však appka fungovala absolútne bez problémov.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

FOTO: Yazd alebo kurz prežitia v púšti

Dresscode alebo čo si obliecť do Iránu?

FOTO: Isfahán alebo V živote ste nevideli nič krajšie